Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Resepi Kuih Penyaram Sarawak

Resepi Kuih Penyaram Sarawak. 1) tepung beras bersama tepung gandum diayak bersama dan dimasukkan gula pasir.gaul semuanya sebati. Kacau dengan whisk tangan dan pukul sedikit sehingga ia nampak berbuih buih sikit.

Resepi Kuih Penyaram Mudah englshnit
Resepi Kuih Penyaram Mudah englshnit from englshnit.blogspot.com

My favourite kuih since childhood! Demikanlah 8 kuih kering dan manisan tradisional sarawak. Assalammualaikum dan salam sejahtera, hari ini nak share resepi kuih tradisional orang sarawak.

Ia Diperbuat Dari Tepung Beras, Tepung Jagung, Santan, Dan Minyak.


Seterusnya, gunakan bekas berlaian untuk campur dan gaul gula apong, gula pasir bersama air suam. Hari ni , saya nak tunjuk macamana nak buat kerepek seaweed yang selalu kita beli kat kedai. Ia juga popular di kalangan orang bajau.

Pour Hot Syrup Into Flour Mixture And Mix Well Until Smooth.


Jadi terkonpis sedikit dengan resepi di kawasan kampung mimie yang memerlukan perap semalaman. Resepi kuih penyaram atau cucur jawa. Kuih pinjaram atau juga dipanggil penyaram merupakan sejenis kuih tradisional di sabah dan brunei.

Kuih Penyaram Atau Juga Dipanggil Pinjaram Merupakan Sejenis Kuih Tradisional Di Sabah Dan Brunei.


1 bungkus tepung beras 1/2 kg tepung gandum 1/2 kg gula pasir 200 gm gula melaka 500 ml air minyak untuk menggoreng. Sy baru mula belajar buat kuih ni. Langkah seterusnya, masukkan adunan gula apong ke dalam bekas tepung tadi, sedikit demi sedikit sehingga adunan nampai.

Kuih Ini Hanya Menggunakan Campuran Tepung Beras Dan Tepung Gandum, Dan Dimaniskan Dengan Gula Apong.


1) tepung beras bersama tepung gandum diayak bersama dan dimasukkan gula pasir.gaul semuanya sebati. Sebut sahaja resepi kuih peneram , terus terbayang kuih bewarna kecoklatan yang digoreng sekejap dalam minyak panas dan sangat lembut rasanya.biasanya kuih ini dijual di pasar malam dan asal kuih ini daripada kuih orang india tetapi kini kuih peneram menjadi kesukaan pelbagai bangsa di negara kita. Bila menyebut antara jenis kuih tradisional yang saling berkait rapat dengan masyarakat yang tinggal di daerah semporna,kuih penyaram adalah merupakan salah satu jenis kuih tradisional masyarakat bajau.

Tambah Air Jika Terasa Bancuhan Pekat.


Selain itu, kuih ini turut dikenali dengan nama lain seperti penyaram, pinjaram, cucur jawa atau cucur gula melaka. Kerana nak dptkan bentuk kuih ini perlukan teknik yg betul. Ia juga popular dikalangan orang bajau.

Post a Comment for "Resepi Kuih Penyaram Sarawak"